A bankváltás egyáltalán nem olyan hosszú és körülményes folyamat, mint amilyennek első hangzásra tűnik. Napjainkban ugyanis gyorsan, komfortosan válthatunk pénzintézetet. Attól sem kell félni, hogy magyarázkodni kellene, vagy megindokolni a váltás miértjét. Erre semmi szükség. Be kell menni a kiválasztott új bankba, a számlanyitást követően ki kell tölteni az ehhez szükséges „Számlaváltási meghatalmazást” és szinte kész is vagyunk. Persze azért nem árt tisztában lenni a legfontosabb tudnivalókkal, apróbetűs részekkel, feltételekkel.

Mikor indokolt bankot váltani?

Magyarországon több mint 9 millió lakossági fizetési számla van. Manapság már szinte lehetetlen e nélkül élni. Ne érezzük magunkat rosszul, ha úgy gondoljuk, egy másik bankban szeretnénk számlát vezetni. Habár hivatalosan nem kell indokolni, miért akarunk váltani, magunknak azért nem árt feltenni a kérdést. Mi az, amiért megéri átmenni egy másik pénzintézethez? Ennek több oka is lehet:

 • alacsonyabb számlavezetési díj;
 • kedvezőbb feltételek;
 • egyéni preferenciákhoz jobban illeszkedő konstrukciók;
 • innovatív megoldások, digitalizáció (internetbank, jó applikáció);
 • bankfiók/ATM elhelyezkedése a közelben;
 • ügyfélközpontú kiszolgálás;
 • a bank hitelessége, megbízhatósága, stabilitása;
 • kellemetlen tapasztalat, elégedetlenség az előző bankkal.

Természetesen embere válogatja, hogy melyik szempontok milyen súllyal bírnak a döntésében. Attól, hogy kicsit alacsonyabb a számlavezetési díj, még nem biztos, hogy az adott bank összességében is jobb megoldásokat kínál. Egy innovatív, modern applikáció könnyen megnyerheti a fiatalokat, míg másoknak a bank stabilitása, működőképessége lehet a mérvadó. Mielőtt döntünk, az a fontos, hogy mérlegeljük a lehetőségeket, és tudatosan álljunk pénzügyeinkhez.

Honnan lehet tudni, hogy a másik bankban is biztonságban lesz a pénz?

Pénzünket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítja. Az OBA garantálja, hogy még bankcsőd esetén is hozzájut a betétes a pénzéhez (betétesenként és tagintézetenként 100.000 euró kártalanítási összeghatárig) A garancia az alszámlákra is vonatkozik, tehát a megtakarítások nem vesznek el, hiszen a fő számla mellett azokra is kiterjed a védelem.

Biztonságos bank

Mennyire megbízhatóak a fintech szolgáltatók?

Egyre népszerűbbek manapság a fintech szolgáltatók is, amelyek vonzó ajánlatokkal várják leendő ügyfeleiket. Ezeket azonban érdemes a helyükön kezelni. Mellékszámlaként tökéletesek lehetnek, de a teljes fizetést kérni rá, és elsődleges számlaként használni egyelőre nem biztos, hogy jó megoldás. Ha bármi probléma adódik, valószínűleg nincs hazai ügyfélszolgálat, nincs bankfiók, amelyet személyesen felkereshetnénk. Az írásban, online felületen továbbított kérdésekre a választ pedig nem kapjuk meg azonnal. Másrészt az Országos Betétbiztosítási Alap által garantált biztosítás sem jár. Javasolt inkább kisebb részösszegeket elhelyezni, és inkább kisebb tranzakciókra használni ezeket a számlákat, kártyákat.

Az egyszerűsített bankváltás menete, lépései

A bankváltást a 263/2016. (VIII. 31.) számú kormányrendelet szabályozza a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvényben foglalt felhatalmazás szerint. A bankszámlaváltási szolgáltatás elsősorban azonos devizanemben vezetett lakossági fizetési számlák között biztosított.

A bankváltás menete 2023-ban nagyon egyszerű. Egy az egyben átvihetjük a számlánkat, de dönthetünk úgy is, hogy a régi számla megtartásával keresünk új pénzintézetet.

Az egyszerűsített bankváltás a gyors átállást, kevesebb adminisztrációt biztosítja az ügyfél számára. Elég bemenni az új bankba, kérni a váltást, és már sínen is vagyunk. A régi bankban tehát nem kell jelezni a “távozási” szándékot. A papírmunkát pedig a két pénzintézet egymás között elintézi. Igaz, az új szolgáltatónak szüksége lesz számlaváltási meghatalmazásra, de ennek benyújtását követően, a teljes folyamat akár 13 pár munkanap alatt lezajlik.

Az egyszerűsített bankváltás lépései a következők:

 • számlanyitás, majd ezt követően a „Számlaváltási meghatalmazás” benyújtása az új, kiválasztott pénzintézetben;
 • az új bank továbbítja a korábbi pénzintézetnek a bankváltásra vonatkozó kérelmet;
 • a régi bank átadja a rögzített megbízások adatait az új pénzintézetnek;
 • a meghatalmazásban „Bankváltás napjaként” megjelölt munkanapon az új bank rögzíti a megbízásokat;
 • a kérelem tartalmától függően, az abban megjelölt munkanapon, vagy felmondási idő alkalmazása esetén annak lejártakor a korábbi bank lezárja a számlaváltásban érintett régi számlát.

Aggódni nincs miért. Ahogyan az előző számlanyitáskor bementünk, és aláírtuk a feltételeket, nagyjából ez a helyzet ilyenkor is.

Számlaváltás

Mire figyeljünk a bankváltással egybekötött számlafelmondás esetén?

Mindenképpen azt javasoljuk, hogy mindenki rendezze a bankhoz kötődő hátralékait, mielőtt számlaváltást/számlafelmondást kezdeményez.

Érdemes továbbá egy kisebb összeget a régi számlán hagyni, hogy a még nem könyvelt tranzakciókat vagy díjakat a korábbi bank még rendezni tudja. Legyenek rendben az adataink is, mert mind a két pénzintézetnek be kell tudnia azonosítania minket.

Bankváltás költségei

A bankváltásnak adódhatnak költségei.

A korábbi banknál a számlafelmondásig számolnunk kell a számlavezetési díjjal, az egyenleg átutalásából adódó díjakkal, valamint a régi és az új bank is felszámíthat a számlaváltáshoz kapcsolódóan díjakat.

Ezekkel érdemes számolni, illetve előre tájékozódni.

A bankváltás költségei

Új bankszámla nyitása a régi megtartása mellett

Nem feltétlenül kell megszüntetnie a régi számlát. Ilyenkor egyszerre több különböző pénzintézetnél is rendelkezhetünk számlával.

A bankszámlaváltás folyamata a Raiffeisen Banknál

A bankszámlaváltási eljárást a számlanyitást követően az új bankban írásban, a „Számlaváltási meghatalmazás” című nyomtatvány kitöltésével lehet kezdeményezni, azaz a jelenlegi banknál nem szükséges személyesen megjelenni. A leendő pénzintézet a meghatalmazás alapján eljár a régi banknál az ott vezetett bankszámlához kapcsolódó, érvényes fizetési megbízások adatainak áthozatala érdekében.

Amennyiben a Raiffeisen Banknál vezetné új bankszámláját, a következő lépéseket kell elvégeznie:

A számlaváltási meghatalmazás alapján elindítjuk meglévő

 • csoportos beszedési megbízásainak,
 • rendszeres, fix összegű átutalási megbízásainak,
 • rendszeres jóváírásainak áthelyezését, illetve
 • igény szerint akár a régi banknál vezetett bankszámlájának bezárását (a fizetési számlaszerződés felmondását) is kezdeményezheti.

A bankváltási folyamat átfutási ideje minimum 13 munkanap.

Kérdés esetén keresse kollégáinkat bankfiókjainkban vagy telefonos ügyfélszolgálatunkon, vagy lépjen velünk kapcsolatba a honlapon felsorolt csatornák egyikén.

EBKM: 0.01%

2023.03.17.
Bnankváltás

Bankváltás egyszerűen, gyorsan és kényelmesen 2023-ban

A bankváltás egyáltalán nem olyan hosszú és körülményes folyamat, mint amilyennek első hangzásra tűnik. Napjainkban ugyanis gyorsan, komfortosan válthatunk pénzintézetet. Attól sem kell félni, hogy magyarázkodni kellene, vagy megindokolni a váltás miértjét. Erre semmi szükség. Be kell menni a kiválasztott új bankba, a számlanyitást követően ki kell tölteni az ehhez szükséges „Számlaváltási meghatalmazást” és szinte kész is vagyunk. Persze azért nem árt tisztában lenni a […]
2023.03.14.
Nyugdíjbiztosítás kisokos és útmutató

Nyugdíjbiztosítás: fontos tudnivalók és lehetőségek 2023-ban

A többség valószínűleg hallott már a nyugdíjbiztosítás fogalmáról. Vannak olyanok is, akik már a fiatal éveikben megkötik ezt a szerződést. Az előtakarékosságot nem lehet elég korán kezdeni. De minél előbb, annál jobb. Így az évek során felhalmozott pénz kamattal együtt áll majd rendelkezésükre a nyugdíjba vonulást követően. Mi az a nyugdíjbiztosítás? A nyugdíjbiztosítás egy népszerű nyugdíj előtakarékossági forma. Sokoldalú, az állam által támogatott öngondoskodási fajta. […]
2023.02.15.
Értékpapírszámla összehasonlítás

Értékpapírszámla-összehasonlítás: pro és kontra

Értékpapírszámla-összehasonlítás: pro és kontra Az értékpapírszámla idegen fogalomnak tűnhet egyesek számára. Pedig semmi ördöngősség nincs benne. Lényegében a szokásos formában nyithatunk ilyen számlát. Pár perc alatt a bankban elindíthatjuk a folyamatot. Csak ebben az esetben nem pénzt, hanem értékpapírt tartunk rajta. Persze az értékpapír elsősorban hosszú távra szól, megtakarítás, befektetés céljából érdemes vásárolni. De mit kell tudni róluk, mik a fő jellemzőik, tulajdonságaik, hogyan kell […]
2022.12.04.
Diákszámla

Diákszámla: fontos szabályok és tudnivalók

Legyen szó diákmunkáról vagy egyetemi ösztöndíjról, a számla és a  bankkártya az első lépés a pénzügyi tudatosság felé. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, mit is érdemes tudni a diákszámláról, miben különbözik a többinél és mikortól, meddig használható. Hasznos tippeket is adunk, illetve arról is beszámolunk, milyen kedvező bankszámlanyitási lehetőségek adódnak jelenleg.  Diákszámla jelentése A diákszámla lényegében olyan, mint a hagyományos bankszámla, de sok esetben kedvezőbb feltételek […]
2022.11.04.
Spórolási tippek 2022

Spórolási tippek: a pénzügyi tudatosság alapjai

Spórolási tippek: a pénzügyi tudatosság alapjai Sokan úgy gondolják, nincs esélyük félretenni, és a hónap végén mindenképp elfogy a költségvetés. Megtakarítani azonban többféleképpen is lehetséges. A klasszikus spórolási praktikák mellett a háztartásban, illetve a mindennapokban is sokat tehetünk a kiadások csökkentése érdekében. Ebben a bejegyzésben olyan hasznos ötleteket mutatunk be, amelyekkel azonnal elkezdhető a takarékoskodás. Spórolási tippek 2022-ben. Pénzügyi spórolási trükkök Ha spórolás, akkor pénz. […]
2022.10.05.
bankszamlanyitas_bankkartya

Íme pár ok, hogy miért érdemes bankszámlát nyitni!

Túlzás nélkül állítható, hogy a bankszámla ma már nélkülözhetetlen. Legyen valaki idősebb, vagy fiatalabb, érdemes megkeresni a pénzügyeihez leginkább illő megoldást. A bankszámlanyitás ugyanis számos előnnyel járhat. Ingyenes számlavezetés, jóváírások, ajánlóprogramok várják a leendő ügyfeleket. A folyamat pedig sosem volt olyan egyszerű, mint manapság. Ebben a bejegyzésben górcső alá vesszük a legfontosabb tudnivalókat a bankszámlanyitás menetével kapcsolatban. A bankszámlanyitás feltételei Először is érdemes tisztázni, mikortól, […]
2022.09.08.

A készpénz előnyei és hátrányai: tényleg jobb a bankkártya?

A készpénzhasználat napjainkban sem ment ki a divatból.. Más kérdés, hogy a fizetést, és a nyugdíjakat túlnyomórészt már a bankszámlára utalják, az üzletekben, boltokban pedig egyszerűen, könnyen és kényelmesen lehet kártyával fizetni. A többség ezért inkább már az utóbbi módszerre esküszik. Mérjük fel a terepet, és próbáljuk megválaszolni a kérdést: készpénz, vagy bankkártya? Pro és kontra. A bankkártya szerepe A bankkártya lényegében kiváltja a készpénzzel […]
2022.09.08.

Bankkártya típusok: csoportosítás és használati útmutató

A bankkártya napjainkban elengedhetetlen eszközzé vált. Az emberek többsége a számlájára kapja a fizetését, majd a kártyájával tudja azt felhasználni. Habár a készpénz egyfajta alternatívája, fizikai formában is hozzájuthatunk az egyenleg akár teljes egészéhez. Számtalan kérdés merül fel az elektronikus fizetéssel, a digitális bankolással és ezek biztonságával kapcsolatban. Ebben a bejegyzésben az alapoktól, a bankkártya típusok bemutatásától kezdve végigvesszük, mi mindent is érdemes tudni napjaink […]
2021.11.11.

Fenntartható otthon néhány egyszerű lépéssel

Ha egy modern, fenntartható otthont szeretnénk, de nincs lehetőségünk radikális lépéseket tenni, elegendő, ha egész kicsiben indulunk. Hoztunk néhány javaslatot ahhoz, hogy minimális erőfeszítéssel és anyagi ráfordítással is látványos változásokat érjünk el, és elindulhassunk a környezettudatosság felé vezető úton. Szelektív hulladékgyűjtés Már azzal, hogy a papírt és műanyagot külön gyűjtjük, tettünk egy lépést a környezetért. Szerencsére ma már nem számít újkeletűnek a szelektálás, majdnem mindenhol […]