Legyen szó diákmunkáról vagy egyetemi ösztöndíjról, a számla és a  bankkártya az első lépés a pénzügyi tudatosság felé. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, mit is érdemes tudni a diákszámláról, miben különbözik a többinél és mikortól, meddig használható. Hasznos tippeket is adunk, illetve arról is beszámolunk, milyen kedvező bankszámlanyitási lehetőségek adódnak jelenleg. 

Diákszámla jelentése

A diákszámla lényegében olyan, mint a hagyományos bankszámla, de sok esetben kedvezőbb feltételek tartozhatnak hozzá. A számla mellé bankkártyát is kapunk, amit ugyanúgy használhatunk, mint a felnőttek. Diákoknak és azoknak, akik megfelelnek az általános szerződési feltételeknek, ez egy igazán kedvezményes lehetőség. 

A fiataloknak szóló bankszámla előnyei

Természetesen nem minden esetben ugyanazok a feltételek mint a felnőtteknek szóló lakossági számlák esetén, vannak jobb és kevésbé kedvező konstrukciók is. Ilyen pozitív elemek lehetnek a következők:

 • Pénzügyi tudatosság fejlesztése és önállóság
 • Ingyenes számlavezetés
 • Díjmentes klubtagság kedvezményekkel
 • Egyéb juttatások (pl. ajánlás után pénzjóváírás)

Junior számla előnyei

Kik jogosultak fiataloknak szóló számlát nyitni?

Általában diákok vehetik igénybe, de akadnak kivételek. Ilyen például a Yelloo számla is. Nem baj, ha nincs tanulói jogviszonyod, csupán 18-25 év között kell lenned. Jó megoldást jelent akkor is tehát, ha nem vettek fel az egyetemre, vagy kihagysz egy évet, és dolgozni készülsz. A fiataloknak szóló bankszámla használatának a legtöbb esetben felső korhatára is van. Annak lejártát követően azonban nem kell újra morfondírozni, melyik bankot válasszuk, automatikusan csomagot vált nekünk a pénzintézet.. Az aktuális egyenleged természetesen elérhető lesz a másik számlán is. 

A számlához pedig bankkártyát is igényelhetsz, amit szerte az országban vagy akár külföldön is használhatsz. A fizetés természetesen okostelefonról is működik.

Hány éves kortól lehet bankszámlát nyitni?

A fiataloknak szóló számlák feltételei bankonként eltérőek, a leggyakoribb életszakasz körülbelül a 18-25 éves kor közé esik, hiszen ez az időszak, amikor a fiatalok elkezdenek megismerkedni a munka világával, de általában még tanulnak is.

Meddig használható?

Mint azt említettük is, sokszor felső korhatáros a használat, ami általában 25 év körül van. Aki 30 évesen nappali tagozaton tanul, már nem biztos, hogy elérhető lesz számára ez a lehetőség. A középiskola utáni évekre azonban tökéletesen alkalmas. Egyetemistaként pedig a kollégium vagy albérlet rezsiköltségein túl sem kell amiatt aggódnod, hogy még a bankod is terheli a számládat. 

Hasznos tippek és tanácsok, hogyan hozd ki a legtöbbet a diákszámlából

A számlát nemcsak megnyitni kell, hanem jól használni is. A legjobb természetesen, ha rendszeres jövedelemmel, ösztöndíjjal rendelkezünk és odafigyelünk a költésekre. Manapság az applikációkon keresztül egyszerűen nyomon követhetjük bevételeinket és kiadásainkat. Érdemes kihasználni továbbá a lehetőségeket: 150 ezer forintig például ingyenesen vehetünk fel készpénzt havonta az első két alkalommal belföldi ATM-ből, bármelyik bank ügyfeleként, az erre vonatkozó nyilatkozat esetén, ugyanis jogszabály vonatkozik rá. 

Mindig célszerű tartani magunknál valamennyi készpénzt, hogy azonnal hozzáférjünk, ha szükséges. Ugyanakkor javasolt inkább a kártyás fizetésekre koncentrálni: gyors, egyszerű és praktikus megoldás. Természetesen megannyi jó és rossz módszer létezik, a hangsúly a pénzügyi tudatosságon van.

Diákszámla nyitás

Mikor és miért érdemes számlát nyitni?

Számtalan okot fel lehetne sorolni, miért érdemes.. A pénzügyi tudatosság alappillére, hogy legyen saját bankszámlánk.  A fiatalok így pedig hamar megismerhetik a digitális bankolás előnyeit, lehetőségük nyílik az elektronikus fizetésre és az azonnali utalásra is. Például a számlákat is könnyen rendezni lehet egymás között, hiszen mindennek nyoma van és semmi nem felejtődik el. 

Bankoljatok okosan, vagyis digitálisan!

A telefonos fizetés az egyik legpraktikusabb és legkényelmesebb megoldás. A bankkártyádat így elő sem kell venned, még csak magaddal sem kell vinni az esti buliba, amennyiben például a RaiPay alkalmazást használod.  A myRaiffeisen applikációban pedig könnyedén nyomon követheted a költéseid, mikor, mire és mennyit fordítottál.

Kedvező, fiataloknak szóló számla

Különböző kalkulátorokkal és tesztekkel össze lehet vetni egymással az egyes számlákat. A Raiffeisen Bank esetében viszont a YELLOO (EBKM: 0,01 %) számla nemcsak díjmentes, hanem akár bevételt is hozhat – az ügyfélajánlás útján – a befolyó jövedelmeken túl. Nézzük is meg részletesebben, mit kapunk a számlacsomagért cserébe, avagy a Raiffeisen Yelloo bankszámla előnyei:

 • 0 forintos számlavezetési-, mobilapp- és kártyadíj
 • Díjmentes YELLOO Klub tagság, kedvezményekkel
 • Győzd meg az ismerősöd, és ha belép, mindketten 5000 forintot kaphattok
 • Egyszerű, hatékony online és személyes ügyintézések, megbízhatóság és átláthatóság
 • Havonta az első két alkalommal  ingyenes készpénzfelvétel forintban, belföldi ATM-ből
 • A bankkártyás vásárlások díjmentesek
 • ingyenes online utalás 20 ezer forintig 

A YELLOO Klub hűségprogramban még többet kihozhatsz a diákévekből, extra kedvezményekre tehetsz szert. A fiataloknak szóló számlacsomagról bővebb információkat is találhatsz.

Kedvező diákszámla

Amennyiben kérdésed van a diákszámla nyitásával kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot és szívesen segítünk tiszta vizet önteni a pohárba! Ha pedig nem haboznál és minél gyorsabban szeretnél saját bankszámlát, várunk valamelyik bankfiókunkban vagy online is elindíthatod az ügyintézést. A gördülékeny lebonyolításhoz, a várakozás elkerüléséhez érdemes időpontot is foglalni. A bankfiók és ATM kereső segíthet megtalálni a lakóhelyedhez közeli bankfiókokat. Online pedig a sikeres azonosítást követően már kapod is a szerződéseket elektronikus úton. Nyiss bankszámlát és tedd meg az első lépést a pénzügyi tudatosság felé!

2022.12.04.
Diákszámla

Diákszámla: fontos szabályok és tudnivalók

Legyen szó diákmunkáról vagy egyetemi ösztöndíjról, a számla és a  bankkártya az első lépés a pénzügyi tudatosság felé. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, mit is érdemes tudni a diákszámláról, miben különbözik a többinél és mikortól, meddig használható. Hasznos tippeket is adunk, illetve arról is beszámolunk, milyen kedvező bankszámlanyitási lehetőségek adódnak jelenleg.  Diákszámla jelentése A diákszámla lényegében olyan, mint a hagyományos bankszámla, de sok esetben kedvezőbb feltételek […]
2022.11.04.
Spórolási tippek 2022

Spórolási tippek: a pénzügyi tudatosság alapjai

Spórolási tippek: a pénzügyi tudatosság alapjai Sokan úgy gondolják, nincs esélyük félretenni, és a hónap végén mindenképp elfogy a költségvetés. Megtakarítani azonban többféleképpen is lehetséges. A klasszikus spórolási praktikák mellett a háztartásban, illetve a mindennapokban is sokat tehetünk a kiadások csökkentése érdekében. Ebben a bejegyzésben olyan hasznos ötleteket mutatunk be, amelyekkel azonnal elkezdhető a takarékoskodás. Spórolási tippek 2022-ben. Pénzügyi spórolási trükkök Ha spórolás, akkor pénz. […]
2022.10.05.
bankszamlanyitas_bankkartya

Íme pár ok, hogy miért érdemes bankszámlát nyitni!

Túlzás nélkül állítható, hogy a bankszámla ma már nélkülözhetetlen. Legyen valaki idősebb, vagy fiatalabb, érdemes megkeresni a pénzügyeihez leginkább illő megoldást. A bankszámlanyitás ugyanis számos előnnyel járhat. Ingyenes számlavezetés, jóváírások, ajánlóprogramok várják a leendő ügyfeleket. A folyamat pedig sosem volt olyan egyszerű, mint manapság. Ebben a bejegyzésben górcső alá vesszük a legfontosabb tudnivalókat a bankszámlanyitás menetével kapcsolatban. A bankszámlanyitás feltételei Először is érdemes tisztázni, mikortól, […]
2022.09.08.

A készpénz előnyei és hátrányai: tényleg jobb a bankkártya?

A készpénzhasználat napjainkban sem ment ki a divatból.. Más kérdés, hogy a fizetést, és a nyugdíjakat túlnyomórészt már a bankszámlára utalják, az üzletekben, boltokban pedig egyszerűen, könnyen és kényelmesen lehet kártyával fizetni. A többség ezért inkább már az utóbbi módszerre esküszik. Mérjük fel a terepet, és próbáljuk megválaszolni a kérdést: készpénz, vagy bankkártya? Pro és kontra. A bankkártya szerepe A bankkártya lényegében kiváltja a készpénzzel […]
2022.09.08.

Bankkártya típusok: csoportosítás és használati útmutató

A bankkártya napjainkban elengedhetetlen eszközzé vált. Az emberek többsége a számlájára kapja a fizetését, majd a kártyájával tudja azt felhasználni. Habár a készpénz egyfajta alternatívája, fizikai formában is hozzájuthatunk az egyenleg akár teljes egészéhez. Számtalan kérdés merül fel az elektronikus fizetéssel, a digitális bankolással és ezek biztonságával kapcsolatban. Ebben a bejegyzésben az alapoktól, a bankkártya típusok bemutatásától kezdve végigvesszük, mi mindent is érdemes tudni napjaink […]
2021.11.11.

Fenntartható otthon néhány egyszerű lépéssel

Ha egy modern, fenntartható otthont szeretnénk, de nincs lehetőségünk radikális lépéseket tenni, elegendő, ha egész kicsiben indulunk. Hoztunk néhány javaslatot ahhoz, hogy minimális erőfeszítéssel és anyagi ráfordítással is látványos változásokat érjünk el, és elindulhassunk a környezettudatosság felé vezető úton. Szelektív hulladékgyűjtés Már azzal, hogy a papírt és műanyagot külön gyűjtjük, tettünk egy lépést a környezetért. Szerencsére ma már nem számít újkeletűnek a szelektálás, majdnem mindenhol […]
2021.10.27.

Otthoni hulladékcsökkentés 5 lépésben

Szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság és a zero waste felfogás, sokan azonban még mindig úgy vélekednek, hogy nem az egyes embereken múlik a nagy változás. Ezt megcáfolandó hoztunk egy listát, amiből világosan látszik, hogy nem szükséges nagy lépéseket tenni ahhoz, hogy hozzájáruljunk a környezetszennyezés csökkentéséhez. Ezekkel az apró dolgokkal lényegesen kevesebb szemetet fogunk termelni otthonunkban, mint eddig. Palackos víz helyett csapvíz és kulacs […]
2021.10.14.

Az örök dilemma: új vagy használt lakás vásárlás?

Ingatlan vásárlás előtt legtöbbünkben felmerül a kérdés, vajon mi éri meg jobban: olcsón vásárolni és többet rákölteni, vagy eleve új építésű ingatlan venni? Összegyűjtöttük a legfontosabb pro-kontra érveket. Fontos leszögezni, hogy egyik sem egyértelműen jobb vagy rosszabb a másiknál, először is azt érdemes végiggondolni, hogy mennyi rá a keretünk, tehát mennyi pénzből gazdálkodunk, illetve milyen szempontok az elsődlegesek számunkra. Nem mindegy például, hogy lakást vagy […]
2021.10.12.
Utalás hétvégén azonnal

Utalás hétvégén, azonnal? Többé nem akadály!

Utalás hétvégén, azonnal? Többé nem akadály! Napjainkban azonnal küldhetünk pénzt bárkinek, bármikor. Utalás hétvégén? Korábban szinte elképzelhetetlen volt. 2021-ben azonban már nem kell megvárni, amíg kinyitnak a bankfiókok munkaidőben. Szinte egyik pillanatról a másikra, gyorsan és egyszerűen folyósíthatunk. Persze vannak kivételek. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat az azonnali fizetési rendszerrel kapcsolatban. Utalás hétvégén és éjszaka is: az azonnali fizetési rendszer Az azonnali fizetési rendszert (AFR) 2020-ban […]