A

Az adóstárs az adóshoz hasonlóan szintén kötelezettséget vállal a teljes kölcsönösszeg visszafizetésére.

Az alanyi adómentesség (AAM) azt jelenti, hogy az adózó mentesül az áfa (általános forgalmi adó) megfizetése alól. Nem kell továbbá áfabevallást sem készíteni.

Az aranystandard (gold standard) a pénznemek iránti bizalom, az inflációs nyomás minimalizálása és a stabil nemzetközi kereskedelem létrehozásának érdekében jött létre. Egy olyan pénzügyi rendszerről van szó, amelyben az országok fizetőeszközeiket aranyra váltják, és az aranykészletüket tartalékként használják.

Az arbitrázs a különböző piacok árkülönbségeinek kihasználását jelenti, lényegében kockázatmentes nyereség érdekében. Két egymástól eltérő piacon a vétel és az eladás azonnal realizálható.

B

A bruttó-nettó közötti különbség nem mindig tiszta, ahogyan a két fogalom pontos definíciója sem. A bruttó egy meghatározott, fix összeg, aminek része a nettó.

A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (Budapest Interbank Offered Rate), vagyis a BUBOR az a kamatláb, amit a magyar bankok egymásnak ajánlanak fel hitelként, és amelyet naponta számolnak ki a piaci és jegybanki kamatváltozások hatására.

C

A cash flow (CF) fogalma sokak számára ismerősen cseng. Nem véletlenül, hiszen a pénzügyi beszámolók egyik fő eleme a mérleg és eredménykimutatás mellett. A cash flow kimutatás pontosan láthatóvá teszi, mennyi pénze van a vállalatnak.

A CVV- (Card Verification Value), vagy CVC (Card Verification Code) a bankkártya biztonsági kódja.

D

A digitális bankkártya az okostelefonnal való fizetést segíti elő. Fontos, hogy a banknak rendelkeznie kell megállapodással egy mobilalkalmazást, vagy mobiltárcát működtető szolgáltatóval ahhoz, hogy kártyánkat regisztrálni tudjuk.

A diverzifikáció jelentése a befektetések kockázatmegosztására utal. Vagyis nem egyetlen eszközben tartunk minden pénzt, hanem több különbözőben.

E

Minden banknál visszafizethetjük a hitel egy részét a futamidő lejárata előtt. Ezt hívjuk hitel-előtörlesztésnek.

Az értékpapír jelentése szerint valamilyen jogot vagy követelést megtestesítő okirat, pénzügyi eszköz. Az értékpapírszámla fogalma alatt értjük azt a számlatípust, amin ezeket az értékpapírokat annak tulajdonosa elhelyezi.

Az ESG fogalma egyre inkább előkerül a köztudatban. Ennek oka, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontok a 21. századi üzleti életben már megkerülhetetlen tényezővé váltak. Az ESG ugyanis a világot fenyegető kockázatokra utal, avagy azok hosszú távú megoldására, illetve beépíti a tudatos gondolkodást az olykor túlságosan is csak profitorientált vállalati világba.

F

A fenntarthatóság (sustainability) talán az egyik leggyakoribb kifejezés napjainkban. Annyira elterjedt fogalom, hogy egyesek szerint még mindig nem is tisztázódott eléggé, hogy mit is jelent pontosan. Ennek oka azonban elsősorban inkább az, hogy ma már nagyon sok mindenre ráhúzzák, jól csengő hangzása miatt. A tudomány azonban nem hazudik, ezért leginkább innen érdemes megközelíteni a kérdést.

A folyószámlát mindennapi pénzügyeink intézésére használjuk. Bármikor kivehetjük, és be is fizethetünk rá, más bankszámlákra utalhatunk, de fogadhatunk is pénzt.

A folyószámlahitel (bankszámlahitel) olyan hitelkeret, amivel a bankszámlán lévő egyenleg akár negatívba is kerülhet.

A futamidő fogalma a bankkal kötött hitelszerződésben foglalt időtartamra utal.

G

H

A hozam fogalma különbözik a kamatétól. A hozam a tényleges jövedelem, tőkenövekmény, amiből egy adott megtakarítással, befektetéssel hozzá lehet jutni. Vagyis a befektetés értékének a változása.

I

J

A jegybanki alapkamat fogalma azt a hiteldíjat jelenti, ami mellett a bankok elhelyezhetik a pénzüket a jegybanknál. Ez Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amit a bankok bankjának is tekinthetünk.

A jogi személy olyan entitás vagy szervezet, ami önálló hatáskörrel és jogosultsággal rendelkezik a jogrendszeren belül. Általában valamilyen vállalatról vagy alapítványról van szó, amelyik képes jogi cselekményeket végrehajtani, szerződéseket kötni, tulajdonolni vagy akár pereskedni. Saját névvel, székhellyel és vagyonnal rendelkezik. A jogok nemcsak adott személyekre vonatkoznak, hanem a teljes szervezetre.

K

A kamatperiódus olyan időszak a futamidőn belül, ami alatt nem változik a hitel kamata, törlesztőrészlete. Egy perióduson belül tehát fix hitelkamattal lehet számolni.

A kétszintű bankrendszer az egyik legjellemzőbb forma, aminek célja a pénzügyi helyzet stabilitásának biztosítása. Az első szinten az adott állam központi, hivatalos bankja áll, a második szinten pedig a kereskedelmi pénzintézetek. Magyarországon is kétszintű bankrendszer van érvényben évtizedek óta.

L

A likviditás olyan fizetőképességet jelent, amivel szinte azonnal, határidőre lehet rendezni a tartozásokat. Az elsőszámú likvid eszköz a készpénz, amihez bármikor gyorsan hozzáférhetünk.

M

A margin fogalma leginkább a kereskedés világában használt, és olyan tőkeáttételes tranzakciókra vonatkozik, ahol az adott számlán elhelyezett összegnél nagyobb pozíciók is felvehetők. Így egy bizonyos százalékos fedezet is elegendő lehet például az adott értékpapír megvásárlásához.

N

O

P

A passzív jövedelem napjaink egyik népszerű fogalma. Hiszen ki ne szeretne pénzt keresni úgy, hogy nem dolgozik, és akár alvás közben is nő a bevétele. Ez ma már korántsem lehetetlen, de azért nem olyan egyszerű megvalósítani.

Valószínűleg sokan hallották már a kifejezést, de mégsem tudják, mi is az a portfólió. A portfólió (eredeti írásmódja szerint portfolio) nem más, mint a tartott eszközök, befektetések és pénzeszközök összessége. Leginkább a befektetések esetén ismert fogalom, amikor egy befektető egyszerre több értékpapírt, vagy egyéb terméket birtokol. A portfólió egyben vagyonösszességet is jelent.

Q

R

Mi is az a részvény? Ez a kérdés talán az egyik legtöbbet emlegetett téma a pénzügyek és a tőzsde világában. Nem véletlenül, hiszen ez az a befektetési forma, amivel bárki részesedést szerezhet a legnagyobb vállalatok tulajdonából.

S

A SWIFT-ről az elmúlt időszakban sokat lehetett hallani, elsősorban az Oroszországgal kapcsolatos hírekből. A SWIFT (Society for Worldwide Financial Telecommunication) nem más, mint a világ egyik, ha nem a legnagyobb pénzügyi kommunikációs hálózata.

T

A tranzakciós illeték olyan fizetési kötelezettség, ami különböző pénzügyi műveletek után terhelheti bankszámlánkat.

U

Új építésű ingatlannak minősül az az épület, amit nem magánszemélytől, hanem egy beruházótól vagy kivitelező cégtől vásárolunk meg.

Az IBAN, vagyis az International Banking Account Number, az Európai Unió által bevezetett nemzetközi bankszámlaszám, amit a külföldi bankszámlák azonosítására és kezelésére használnak. Magyarországon 2003 januárjától kötelező a pénzintézetek számára az IBAN formátumú számlaszámok használata és ellenőrzése.

V

A valuta a tényleges, törvényes külföldi készpénzt, érmét vagy bankjegyet jelenti.

Y

Z

A Z-generáció tagjai között leginkább az 1995 és 2010 között születetteket értjük. Ők azok, akik már radikálisan eltérő környezetben nőttek fel az őket megelőző, Y-generációhoz képest.